luni, 5 ianuarie 2015

Slujba vecerniei cu litie


             Asta seară LA NOI LA BISERICĂ s-a săvârsit  slujba VECERNIEI CU LITIE , ne-am rugat pentru sănătate si pentru nevoiile noastre de zi cu zi ... ne-am rugat impreună cu Preotul  Mihai.Petrovici. , pentru tot poporul român, pentru cei necăjiţi, pentru „pacea şi bună aşezarea întregii lumi”, pentru cei bolnavi şi pentru ca Dumnezeu să ne ierte păcatele şi să ne izbăvească de nenorocirile ce se abat asupra omenirii.

                                       Vă atasez si eu câteva poze si fragmente din slujbă...







         Prin slujba Litiei noi ii aducem slava lui Dumnezeu ,ea se face seara odată cu slujba vecerniei de dinaintea sărbatoriri unor sfinti  sau a unor slujbe imparatesti.
Atunci când se face Litie, în mijlocul bisericii se aşează o masă pe care se pun artose (pâine adusă de credincioşi spre binecuvântare, sau facute de o femeie curata ,din faina adusa de credinciosi) ,vin, untdelemn şi grâu. Slujba este formată din două părţi:

 O serie de rugăciuni de implorare şi pocăinţă, în care se invocă mila lui Dumnezeu şi ajutorul sfinţilor; si binecuvantarea prinoaselor.

Litaniile (de unde vine şi numele de „litie”)sant  rugăciuni  de implorare şi pocăinţă, mai ales în cazuri de mari nenorociri sau calamităţi.

 Cele cinci pâinici sunt o amintire a celor cinci pâini binecuvântate de Iisus Hristos în deșert și cu care au fost hrăniți cinci mii de persoane care îl urmau (Marcu 6).

Rugăciunile litiei sunt deosebit de frumoase. Seria de ectenii (cereri) începe cu cuvintele:



„Mântuieşte, Dumnezeule, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, cercetează lumea Ta cu milă şi cu îndurări, înalţă fruntea dreptmăritorilor creştini şi trimite peste noi milele Tale cele bogate”. 
                                                                    sau

 „Stăpâne, Mult milostive Doamne Iisuse Hristoase...”,  bine primită fă rugăciunea noastră, dăruieşte iertare greşelilor noastre, acoperă-ne pe noi cu acoperământul aripilor Tale; depărtează de la noi pe tot vrăjmaşul şi potrivnicul, împacă viaţa noastră, Doamne; miluieşte-ne pe noi şi lumea Ta şi mântuieşte sufletele noastre”.

După ce este binecuvântată în timpul acestei slujbe, la sfârșit pâinea este tăiată și împărțită credincioșilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

"Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar."

(Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 13:4-6)

Arhivă blog

BLOGURILE MELE LE GASITI AICI !

Postări populare

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ

CITESTE AICI DESPRE APA SFINTITĂ
CLIK PE IMAGINE

Despre mine

Fotografia mea
Sunt pe internet , pentru Slava Lui Hristos si lucrez la Via Domnului ..Iubesc Ortodoxia ,,Credinta adevărată!

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

Amintiri din Pelerinaj Grecia 2017

INTRĂ SI AICI :

Wikipedia

Rezultatele căutării

TAINA SFÂNTULUI BOTEZ